Projektek

TÁMOP-5.3.1.B-1-11/1 KIEMELT PROJEKT

„Roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben”

2012.július. 01-én indult el az az uniós támogatású projekt, mely keretén belül ezer roma származású nő, asszony szerezhet gyermekjóléti és szociális területen OKJ-s végzettséget. A program fő kedvezményezettje az Országos Roma Önkormányzat, konzorciumi partnere pedig a Türr István Képző és Kutató Intézet

A projekt fő célkitűzése, hogy elsősorban a szegregátumokban, a hátrányos helyzetű kistérségekben élő roma nők társadalmi felzárkóztatásának és befogadásának javítása részben a szociális és gyermekjóléti intézményekben történő foglalkoztatásukkal valósuljon meg. Ehhez a projekt biztosítja a szükséges szakmai végzettség megszerzését valamint kapcsolódik hozzá bértámogatást is. Először nyílik tehát lehetőség a roma asszonyoknak arra, hogy a szociális szolgáltatásokat ne csak rászorulóként ismerjék, hanem szolgáltatás nyújtóként is biztosítsák az állami intézmények, önkormányzatok vagy civil szervezetek munkatársaiként és családjuk részére. Mindez jól tükrözi az ORÖ új szemléletű szakmapolitikáját, amely a kormánnyal kötött Keretmegállapodásban is megjelent.

Az első 20 fős, OKJ-s dajkaképzés 2012 december 19-én indult el 20 fővel, Békéscsabán, melyet azóta továbbiak követtek (Nyíregyháza, Szolnok). A program 2014. augusztus 31-ig összesen 1000 roma származású asszonyt, nőt von képzésbe.  A projekt egész ideje alatt mentorok egyénre szabott segítséget adnak a célcsoporttagoknak, ezzel is támogatva a képzésben maradásukat, elhelyezkedésüket.

A képzésbe bevont jelentkezők a képzés ideje alatt utazási költségtérítést, és megélhetési támogatást kapnak. A képzések elején az elméleti oktatásra, majd a második felében a gyakorlati foglalkozásokra kerül sor. Ezeket a tanulók már a lakóhelyük közelében is végezhetik.

A képzést sikeresen zárók elhelyezkedési esélyeit kívánja segíteni a projekt B 2 komponense, a TÁMOP 5.3.1.B-2-12 számú pályázati kiírás, amely egy éves támogatott foglalkoztatás lehetőségét biztosítja a munkáltatók számára.

Hird, Szathmáry utca 15.
Komló, Damjanich utca 23.
Komló, Kodáy Zoltán utca 16.
Komló, Majális tér 3.
Komló, Munkácsy utca 88.
Pécs, Szikla utca 5.
Pécsvárad, Kossuth Lajos utca 6.
  Ezen kiírás megtekinthető az NFÜ honlapján az alábbi linken: http://www.nfu.hu/modosult_a_roma_emberek_kepzesbe_agyazott_foglalkoztatasa_erdekeben_kiirt_palyazatok_utmutatoja