szgyf_banner.jpg

Speciális ellátást igénylő gyermekek nevelése – Speciális Gyermekotthon: 

A speciális gyermekotthon, a speciális lakásotthon, a gyermekotthon speciális csoportja vagy a gyermekotthon az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy a nevelésbe vett súlyos pszichés vagy súlyos disszociális tüneteket mutató, pszichoaktív szert használó, emberkereskedelem feltételezett áldozatává vált és a kettős szükségletű gyermekeknek nyújt gondoskodást, szocializációt és reszocializációt, valamint habilitációt és rehabilitációt.

Ha a nevelésbe vett gyermeknek az intézményben való tartózkodása a gyermek speciális szükségleteihez, állapotához igazodó terápia vagy tanulmányainak befejezése érdekében nagykorúvá válását követően is indokolt, a fiatal felnőtt kérelmére a speciális gyermekotthon, a speciális lakásotthon, a gyermekotthon speciális csoportja utógondozói ellátást nyújt a fiatal felnőttnek.

A speciális szükségletű gyermekek részére alapvetően a speciális gyermekotthonok biztosítanak szükségleteiknek megfelelő ellátást. Férőhely hiányában az ún. normál profilú lakásotthonok feladata gondozás- nevelésük.

A lakásotthonokba kerülő gyermekek egyre nagyobb hányada serdülőkorú átlagosan 15-16 évesek. Többségük magatartászavaros, vagyis viselkedésük az életkoruknak megfelelő szociális elvárástól nagymértékben eltér, messze meghaladja a serdülőkori lázadás vagy gyermek-csínytevés mértékét. A magatartászavaros gyermekek speciális ellátást igényelnek, melynek feltételei elsősorban speciális gyermekotthonban valósíthatók meg. Jelenleg a pszichés problémás, és pszichoaktív szerekkel küzdő gyermekek elhelyezésére van korlátozott lehetőség, elkerülhetetlen, hogy speciális szükségletű gyermek gondozási helye lakásotthon legyen.

Speciális Gyermekotthon - Szigetvár, Szent István lakótelep 7/2.

 

A különleges szükségletű gyermekek nevelése – Különleges Gyermekotthon:

A különleges ellátást igénylő gyermek és a kettős szükségletű gyermek gondozását, ellátását, habilitációját és rehabilitációját - az Nktv. szerinti szakértői bizottság fogyatékosságra vonatkozó véleménye alapján - az erre a célra létrehozott különleges gyermekotthon vagy gyermekotthoni csoport biztosítja.

A tanulási akadályozottság elsősorban az értelmi fejlődés eltéréseiben mutatkozik meg, de a személyiség egészét befolyásolja. Különféle súlyosságú állapotokat előidézhetik az idegrendszer károsodásai, vagy a fejlődést erősen gátló környezeti hatások. Egyik legjellemzőbb tünete a gyermek fejlődésének lelassulása. A szakellátás eredményességének egyik mutatója az, hogy az ellátásból kikerülő fiatalok milyen módon és mennyire képesek teljes értékű, felelős életet élni, milyen mértékben igazolja vissza sikerességük vagy sikertelenségük a gyermekvédelmi gondoskodás hatékonyságát, eredményességét.

 

Különleges Gyermekotthon - Mohács, Perényi u. 23.