Varázscsepp Tehetségkutató

dav

2019. május 11-én rendezték meg a IX. Varázscsepp Tehetségkutató Verseny döntőjét a Marczibányi Téri Művelődési Központban, melyen a Baranya MGYK Mohácsi Különleges Gyermekotthonának tánccsoportja is részt vehetett.

A rendezvényt, annak fővédnöke, Járóka Lívia, az Európa Parlament képviselője nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott a döntő két védnöke, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Főigazgatója, valamint Farkas Félix, az országgyűlés roma nemzetiségi szószólója.

A verseny döntőjébe azok az alap- és szakellátásban élő 7-24 éves gyermekek, fiatal felnőttek juthattak be, akiket az elő-, illetve középdöntőben nyújtott teljesítményük alapján a szakmai zsűri arra méltónak talált.

A nap folyamán számos izgalmas és nívós előadást láthattak az érdeklődők tánc, zene, próza, ének és egyéb kategóriában.

A Mohácsi Gyermekotthont a Mohácsi Duna Gyöngye tánccsoport: Orsós Ferenc, Bogdán Attila és Horváth Ádám képviselte. Felkészülésüket a gyermekotthon dolgozói mellett önkéntes mohácsi hagyományőrző táncosok, zenészek segítették, akik a versenyre is elkísérték a nevelteket, ott élőzenés kísérettel emelték produkciójuk színvonalát.

A tehetséges csapat a döntőre három tánccal is készült: elsőnek egy fiú kötekedőt, majd egy botos cigány táncot, végül egy poharas cigány táncot mutattak be. Fellépésük nagy sikert aratott. Értékelésében a zsűri a következő pozitívumokat emelte ki:

  • a cigány tánc, zene és kultúra a magyar kultúra fontos része, melyet hitelesen adtak át, sok apró részletét mutatták meg oly módon, hogy akár nemzetközi keretek között is bemutatható,
  • nagyon tetszett a táncosok közötti folyamatos dramaturgiai játék, ahogy egymást hergelték, majd kibékültek.

A produkció után a gyermekek kirándulást szerveztek, szép napsütésben sétáltak, megnézték a környék látványosságait. A késői ebédet követően izgatottan hallgatták meg az eredményhirdetést. A sok-sok gyakorlás meghozta eredményét, a mohácsi fiúk egyéb kategóriában első helyezettek lettek és átvehették értékes jutalmukat: a fiatalok ajándékokban részesültek, emellett a nyáron vár még rájuk egy gálaműsor, parlamenti látogatás ebéddel, valamint táborozás Zamárdiban.

Gratulálunk a tánccsapatnak sikerükhöz, további szép eredményeket kívánunk!

A döntőbe jutott továbbá Buzás Friderika Amanda a 4. számú szakmai egység énekese, aki csodálatos hangjával varázsolta el a zsűrit és a közönséget. A Pécsi Gyermekotthon Koboldok tánccsoportja korábban a középdöntőig küzdötte fel magát, míg az elődöntőben jeleskedett Mogyorósi Mihály a 4-es számú szakmai egység énekese. Szívből gratulálunk a tehetséges gyerekeknek!

Képek az eseményről

Szép eredmények a Vadvirág Fesztiválon

dav

Az esztergomi EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ 2019. április 30-án XXII. alkalommal rendezte meg népszerű tehetségkutató versenyét, a Vadvirág Fesztivált, melyre az ország minden szegletéből érkeztek résztvevők. A versenyre az alap- és szakellátásban élő, 7-24 éves gyermekek, fiatal felnőttek jelentkezhettek.  A programon a Pécsi Gyermekotthon neveltjei és a Mohácsi Gyermekotthon tánccsapata is képviselte a Baranya MGYK intézményét.

Április 30-án kora reggel indultak el a fiatalok és kísérőik a hosszúnak ígérkező, ámde gyönyörű tájakon átvezető utazásra. A fesztiválon számos értékes, színvonalas előadást láthatott a közönség és a zsűri. A Pécsi Gyermekotthon csapata, a Koboldok táncegyüttes a hazai berkekben népszerű produkciójával lépett színpadra és az előkelő 2. helyezést érte el tánc kategóriában. A Koboldok lelkes tagjai: Gilikter Márk, Sztojka Dávid, Sztojka Milán, Vavika Bianka, Vavika Boglárka, Vavika Richárd. A kitartó, szorgalmas kis csapat a Varázscsepp és a Vadvirág versenyen is elvarázsolta a zsűrit.  A délutáni szekcióban Ökrös Maria mutatkozhatott be aerobic produkciójával. Marcsi a fellépést megelőző napon egy kellemetlen és fájdalommal járó izomhúzódást szenvedett. Ennek ellenére önként vállalta az utazást és a megmérettetésen való részvételt. Színvonalas előadása jutalmául különdíjban részesült.

A Mohácsi Különleges Gyermekotthon neveltjei cigánytánccal neveztek a fesztiválra. A kezdő tánccsapat harmadik, a haladó táncosok második helyezést zsebelhettek be kategóriájukban. Felkészülésüket a gyermekotthon dolgozói mellett önkéntes táncosok, zenészek segítették, akik a versenyre is elkísérték a csoportot, majd produkciójukat élőzenés kísérettel tették színvonalasabbá. A sok gyakorlás és a szakmai segítség csodás eredményt hozott a csapatoknak.

Jó hangulatban, sok szép élménnyel és eredménnyel ért végett az esztergomi tehetségkutató verseny. A gyerekek és nevelőik büszkén és örömmel tértek vissza gondozási helyeikre.

A Pécsi Gyermekotthon neveltjei hazafelé betértek a már kultikusnak számító magyar filmsiker, az Üvegtigris-trilógia forgatási helyszínére is. A gyerekek megcsodálhatták Lali büféjét és lesétáltak az ikonikus tóhoz. Köszönjük ezúton is Pocskay György, Resz Nándor, és Kovács György kollégáknak, az utazás lebonyolítása mellett a gyerekek biztatását, örömükben való osztozását.

Gratulálunk minden résztvevő fiatalnak és felkészítőiknek!

Képek az eseményről

Sporteszköz adomány

KezdőképA Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat köszönetét fejezi ki Kákonyi Erika okleveles edzőnek, mozgás-masszázs terapeutának, amiért számos hasznos sporteszközzel ajándékozta meg az intézmény neveltjeit.

A többek között labdákból, súlyzókból és bordásfalakból álló adományok hozzájárulnak a mozgásközpontú, szabadidős foglalkozások változatosságának fenntartásához.

Köszönjük Erika!

1 2 3 62