Szűz Mária szobor került a Pécsi Gyermekotthon kápolnájába

2019. december 17-én rendhagyó ajándékot kapott a Baranya MGYK Pécsi Gyermekotthona a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesülettől. Kosztics László faszobrász művész "Madonna a Kiseddel" című alkotása került átadásra a Gyermekotthon kápolnája számára. Az ünnepség elején az Egyesület vezetője,  Kosztics István a kápolnában jelenlévő gyermeknek és felnőtteknek elmesélte az alkotó életútját,  aki 1958-ban született és pásztor-favágó nagyapja hatására kezdett el faragni. Autodidakta módon tanult meg szobrászkodni. Eddig közel száz egyéni és csoportos kiállítása volt Magyarországon, elsősorban a Rácz Aladár Közösségi Házban és a Magyar Kultúra Házában, néhány alkalommal külföldön (Ausztria, Franciaország, Németország) is. Szobrai megtalálhatók többek között a Néprajzi Múzeum egyházi és cigány gyűjteményeiben, az Erdős Kamill Cigány Múzeumban, Pécsett, a nagykanizsai – oktatást szolgáló – cigány néprajzi gyűjteményben, a fővárosi és kisebbségi önkormányzatok tulajdonában. Mérföldkő volt életművében, hogy a „Kenyérosztó Krisztus” szobra fogadta a látogatókat 1994-en Olaszországban, „Collegnoban”, a Kossuth évforduló alkalmával a Magyar Kulturális Napok keretében rendezett „Arcaico e Moderno” kiállításon. Példája a gyermekvédelemben élő gyerekek számára is üzenet: a nehéz élethelyzetben élő tehetséges cigányember nagy önszorgalommal, kimagasló szellemi értékeket tud a társadalom számára létrehozni. Alkotásai egy részét az EMMI támogatásából vásárolta meg a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, azzal a céllal, hogy oktatási-nevelési intézményeknek tudjanak belőle ajándékozni. A Gyermekotthon mellett a Gandhi Gimnáziumban került elhelyezésre szobra Pécsett. Az ajándékot az intézmény nevében Sinkó Szilárd intézményvezető-helyettes úr köszönte meg, majd a Szűz Mária szobrot Csóka János pálos szerzetes, tartományi rendfőnök áldotta meg, hogy az otthon lakóinak hitélete a kápolnában ezzel is gazdagodjon.

Képek az eseményről

Ajándék a Vöröskereszt munkatársaitól

Már nyugdíjba vonult nevelő kollegánk, Hosszú Zoltánné Erzsi aktív munkájának hála, a 3. számú szakmai egység nevelt gyermekeihez már hagyományként térnek vissza a bajor Vöröskereszt aktivistái. Idén sem volt ez másképp, december 12-én ismét meglátogatták a kicsiket és kedves ajándékokkal lepték meg őket. A fiatalok örömmel fogadták vendégeiket és saját készítésű meglepetésekkel viszonozták a kedvességet.

Ezúton is köszönjük a Vöröskeresztnek, hogy az adventi készülődést még szebbé tették a gyermekek számára!

Finom édességek a karácsonyfa alá

Adományozóink sorát bővítve, a Honsa Kft. is megkereste intézményünket, hogy karácsony közeledtével sok finom édességgel járuljanak hozzá a nevelt gyermekek ünnepeihez. A pécsi szervezet kollektívája örömmel támogatta idén a gyermekvédelmet, elismerve annak nélkülözhetetlen és kiemelten fontos szerepét.

Ezúton is köszönjük a Honsa Kft. nagylelkű ajándékát!

Képek az eseményről

1 2 3 73