Cirkuszban jártak a nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermekek

kezdőképA Pannon Televízió felajánlásának köszönhetően 2019. március 14. és 17. napja között a Baranya MGYK neveltjei meglátogathatták az Eötvös Cirkusz méltán híres előadását. A televízió munkatársai 50 fiatalnak, nevelőszülői nagycsaládban elhelyezett gyermeknek okoztak nagy örömet és biztosítottak emlékezetes és tartalmas kikapcsolódást.

Köszönjük a Pannon Televízió kollektívájának kedves ajándékát és kezdeményezését!

Képek az eseményről

Farsangi mulatság a 3. számú szakmai egységben

farsang“Jelmezt öltünk, síppal-dobbal

lármázunk egy keveset,

hogy a hosszú, szürke álom

érjen véget, ha lehet…”

A 3. számú szakmai egység lakásotthonainak közös, immár hagyománnyá vált farsangi mulatsága 2019.02.28-án került megrendezésre Komlón. Izgalmas előkészületek után gyermekek és felnőttek vidám jelmezekbe öltöztek.

Platthy István kulturális és művészetterápiás tevékenységért felelős vezető segítségével a “szalonnafa állítás” népszokást elevenítették fel a nevelt gyermekek, mely rítus a bőséget és a termékenységet szimbolizálja. A neveltek énekekkel, kereplők hangos csörgésével ébresztették fel a tavaszt.

A télbúcsúztató ünnepségen megjelentek “emoji”-k és “cowgirl”- ök, akik tánckoreográfiával is készültek, de nővérkével, boszorkánnyal, búvárral, apácával, kalózzal, vadásszal, bohócokkal, sőt még egy picurka unikornissal is találkozhattak a program résztvevői. A jelmezek megcsodálása után közös falatozás és táncos mulatság vette kezdetét.

A hagyományok, így a farsang ünneplése is kiváló alkalom arra, hogy gyermekeink jobban megismerjék egymást, minőségi időt tölthessenek együtt. Ezáltal ápolják társas kapcsolataikat, mindemellett erősödik a közösséghez tartozás érzése is.

„Lélektükrök” Kiállítás Pécsett

Kezdőkép„Lélektükrök” címmel nyílt meg a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesületnek kiállítása a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában 2019. január 16-án. A Baranya megyei, pécsi gyermekotthonokban és lakásotthonokban élő gyermekek, fiatalok és az egyesület régi felnőtt tagjainak alkotásaiból összeálló tárlaton többek között 31 nevelt csodaszép, mély tartalmú, önkifejező akvarell-ceruza képeit láthatja a látogató.

A kiállítást Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, fontos cél, hogy minőségi élet felé vezessük a nevelésbe vett fiatalokat. Ebben a törekvésben kiemelt eszköz a művészet, amely mély lelki folyamatokat indíthat el a gyermekek életében. Képviselő Úr méltatta a Csontváry Képzőművészeti Stúdió több évtizedes, hiánypótló tevékenységét, melynek segítségével megannyi fiatal mindennapjaiba vezették be a művészet eszköztárát, emellett további sok sikert és köszönetet mondott az Egyesület munkatársainak.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Sinkó Szilárd, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezető-helyettese is, aki kiemelte, hogy egy-egy műalkotás nem csak a készítés örömével bír, hanem a külső szemlélő és segítő szívébe is öröm költözik az alkotási folyamat szemlélése közben. Véleménye szerint ezek a képek nem csak esztétikai élményt jelentenek, hanem gyógyítanak is: gyógyul az alkotó gyermek, gyógyul a megfigyelő.  Intézményvezető-helyettes Úr felhívta a figyelmet a kiállítás találó megnevezésére is: „Lélektükrök” – a tükörbe nézünk és talán magunkból is látunk egy kicsit, a gyerekekből sokat, így gyógyul a lélek.

A kiállítás megtekinthető 2019. február 4-ig, hétköznaponként 9 és 19 óra között a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában (Pécs, Szent István tér 17.).

Képek az eseményről

1 2 3 59