„Kincskereső Nap” a gyermekvédelemben

KezdőképA Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a Generali Mosolyvadász Program keretében 2018. október 26-án „Kincskereső Napot” szervezett a Központ neveltjei számára Pécs belvárosában. A program célja volt, hogy a nevelt gyermekek és az ellátásukat támogató intézmények játékos feladatok, ismeretterjesztő vetélkedők során ismerjék meg egymást.

Az esemény alkalmával az SZGYF Baranya Megyei Kirendeltsége, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Pécsi Egyházmegye, valamint a Baranya MGYK a város különböző pontjain, 20 fős csoportokban, ügyességi és fejtörő feladatokkal fogadott 100 nevelésben élő fiatalt. A program során a szervezetek megismertetették tevékenységüket, ezáltal életszerűbbé és személyesebbé téve a gyermekek érdekében végzett szociális tevékenységeket. Az intézmények „kincskereső állomásokként” funkcionáltak, ahol az elhangzott érdekességek „kincset” értek, a teljesített feladatokért kicsik és nagyok további jutalomban részesültek.

A program nagy sikert aratott, a gyermekek és a felnőttek egyaránt vidám élményekkel és hasznos tudnivalókkal gazdagodtak, emellett minden versenyző csapat értékes ajándékokat kapott kitartó munkájáért cserébe.

Ezúton is köszönjük közreműködő partnereinknek és kollégáinknak, hogy részvételükkel hozzájárultak a „Kincskereső Nap” eredményes megvalósulásához!

Képek az eseményről

Szüreti bál a Pécsi Gyermekotthonban

kezdőképA levelet osztó október a fák színesedésének, az őszi nap-éjegyenlőségnek az időszaka. Szükséges ilyenkor a tréfás szembenézés önmagukkal, hogy megtisztulva várjuk a borongós időt, az egyre hosszabb éjszakákat.  A szüreti mulatság az élet ünnepe, a szüreti bált és felvonulást sok helyütt kis-farsang derekán, szeptemberben vagy októberben tartják.

A Pécsi Gyermekotthon október 15-én rendezte meg szüreti bálját. A hagyományoknak megfelelően, a mulatság kezdetén a gyermekek “seregélyriogató” kereplőkkel, nagy zajt csapva végigjárták az otthon csoportjait. Találó mondókák is zengtek a folyosókon:

„Ez a csoport ez, ez, ez, jól megjárta em, em ez…”

A körmenet végeztével minden otthonlakót bálba invitáltak.

A folyosón, a 3. csoport bejáratánál fölállítottak egy szőlőlugast. A lugast gyermekcsőszök őrizték. Csak az léphetett be a bálterembe, akinek sikerült lopnia egy fürt szőlőt. Akit a csőszök elcsíptek, annak zálogot kellett adnia, amit valamilyen tréfás mutatvány árán válthatott ki a bálban. “Mit érdemel az a bűnös, akinek az zálogát a kezünkben tartjuk?” felkiáltás után, a pünkösdi király mondta meg, hogy mi a mókás feladat.

A bál hangulatát fokozta, hogy a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület néptáncos lányai csárdást tanítottak a gyermekeknek, majd székes játékot játszottak velük. A játékba bekapcsolódtak a felnőttek is, ezzel egy valódi közösségi élmény jött létre a különböző generációk között.

Végül finom vacsora, majd táncos mulatság zárta az estét.

Képek az eseményről

Mindszentgodisán léptek fel a Mohácsi Gyermekotthon táncosai

A Mohácsi Különleges Gyermekotthon neveltjei közül néhányan aktívan táncolnak, tehetségükről már több alkalommal tettek tanúbizonyságot. A táncos csapat egyik tagja Mindszentgodisáról származik, a családja ott él. Kérésére társaival ellátogattak a faluban szervezett roma napra, így a gyermek családja és ismerősei is láthatták a sok gyakorlás és közös munka eredményét.

A faluban nagy szeretettel fogadták a fiatalokat, fellépés előtt volt idő a finom ebédre, vidám beszélgetésre, jókedvű ismerkedésre. A program alkalmával más hagyományőrző táncosokkal is találkoztak a neveltek.

A színpadra lépve mindenki a legjobb formáját hozta, bemutatták tánctudásuk legjavát, amit a közönség viharos tapssal, hangos éljenzéssel fogadott, a család pedig szeretettel, büszkén nézte fiát.

A sikeres szereplést követően a gyermekek boldogan fogadták el a szervezők felkérését a következő évi ünnepségre.

 

Képek a rendezvényről:

 

1 2 3 54