Örökbefogadási konferencia Olaszországban

Az intézmény örökbefogadási csoportjának két munkatársa, Zsiborásné Ungi Szilvia pszichológus és Harciné Gálosi Gyöngyi örökbefogadási tanácsadó, meghívást kapott az Ernesto Nemzetközi Örökbefogadási Szervezet hagyományos éves ünnepségére. A nívós esemény Olaszországban, Imolában került megrendezésre. A tematikus programok révén a nemzetközi örökbefogadási eljárásokkal foglalkozó munkatársaknak lehetőségük nyílt közvetlen ismeretet szerezni az Egyesület szakmai munkájáról, az örökbefogadott gyermekek örökbefogadás utáni pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai támogatásának egyesületi kereteiről, valamint az örökbefogadási eljárások utánkövetéssel összefüggésben végzett feladatairól.

Az ünnepség sok fontos és új, a szakterületet érintő információval szolgált, a vendéglátók pedig maradéktalanul gondoskodtak arról, hogy a résztvevők mindvégig kellemesen érezzék magukat.

LáriFári Regattán jártunk

A Pécsi Gyermekotthon lakói és dolgozói 2019. augusztus 12-én Tihanyban jártak a LáriFári Alapítvány jóvoltából. Kis csapatunk egy fantasztikus vitorlás eseményen vehetett részt, melynek helyszínt a festői Tihanyi Hajós Egylet adott.
A délelőtti érkezést követően nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. Ismerkedtünk vendéglátóinkkal, barátkoztunk a székesfehérvári hátrányos helyzetű gyermekek tanulóházának gyermekeivel, szüleivel, akik szintén meghívást kaptak erre a nagyszerű rendezvényre.
Igazán forró nyári napnak néztünk elébe. Az út fáradalmai után a kikötő árnyékos zöld pázsitján pihenhettünk meg, közben ízletes hot dogot, hűsítő jégrémeket majszoltunk.
Ezt követően Hosszú Adrienn, a LáriFári Alapítvány elnöke hivatalosan is megnyitotta a regattát és ismertette az aznapi programokat. Az alapítvány munkáját rengeteg csupaszív önkéntes gyermek, felnőtt segítette. Bemutatta a regattán résztvevő hajókat a hajós kapitányaikkal együtt. A legénység természetesen a neveltek, a fehérvári gyermekek és szüleik, valamint kollégáink közül kerültek ki.
A vitorlázás a Tihanyi-öbölben zajlott parádés napsütéssel és ideális vízhőmérséklettel. Bóják jelölte jelképes pályán versenyeztünk. Fontos szempont volt, hogy melyik hajóé a legeredetibb csatakiáltás, és ki tud a legjobban strandolni. A szél erejének alábbhagyásával a hőség elől a Balaton hűsítő habjaiban találtunk igazi felfrissülést. A vitorlásról vízbeugrálás igazi strandhangulatot teremtett, a legbátrabbak bemutathatták szaltótudományukat a hajóról. Idővel az óvatosabbak is bemerészkedtek hajólétrán a kellemes vízbe.
A vitorlások kapitányai bevezették neveltjeinket a hajókormányzás rejtelmeibe.
A kikötést követően finom ebéd várt ránk, a hajózás és a pancsolás mindenki étvágyát meghozta.
Kis pihenő után a vitorlás csapatok folytatták szárazföldi megmérettetésüket. A Tündérkórházban igazi sebészeti eszközökkel ismerkedhettek, és ki is próbálhatták azokat. Egy furfangos eszközzel barátságkarkötőt fonhattak fonalakból, melyek a szivárvány színeiben pompáztak. Vízöntős, vizes szivacsos, dobálós ügyességi játékokon tehették próbára magukat és az összefogásukat. Edzésként hajós kötelekből csomókötést tanulhattak, mely nélkülözhetetlen tudás a vitorlázóknak. Emellett színezők, mozaik képek ragasztása, csillámtetkó készítése egészítette ki a délutánt.
Amíg a zsűri elvonult értékelni a csapatok munkáit, addig Fornetti péksüteményekkel töltöttük meg bendőnket az uzsonnán. Természetesen a hűsítő jégrémes finomságok sem maradhattak el.
Az eredményhirdetés éremátadással, csapatfotóval, vitorlázó önkéntesek kötélmentési bemutatójával zárult. Senki sem tért haza ajándék nélkül.
A hazaindulás előtt a kikötő strandján még egy fürdőzést ejtettünk, majd kellemesen elfáradva, ámde fantasztikus élményekkel megrakottan vágtunk bele a hazaútnak.
Köszönjük szépen, LáriFári ezt a fantasztikus napot!
Fischerné Trombitás Kinga- fejlesztő pedagógus
 

Képek az eseményről

1 2 3 66