Együtt az egészségtudatos hivatásért! – intervenciós együttműködés a munkahelyi kiégés ellen

A Pécsi Tudományegyetem Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központja nagy gondot fordít a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat alkalmazásában álló dolgozók egészségügyi állapotának felmérésére, a felmerülő nehézségekkel kapcsolatos tanácsadásra, iránymutatásra. Partnereink jóvoltából a 2019. évtől egy magas színvonalú támogató projekt valósulhat meg, általa lehetőség nyílik az egészségtudatos munkavégzés erősítésére, valamint a munkakörülmények és az általános egészségi állapot összefüggéseinek felmérésére. A „kiégésnek” is nevezett állapot nagy terhet ró a gyermekvédelmi szakellátás kollégáira, éppen ezért az említett egészségügyi problémával kapcsolatos prevenció és intervenció kiemelten fontos feladat.

Az elkövetkezendő hónapokban az egyetem munkatársai komplex vizsgálatok keretében munkaképességi index kérdőíves felmérést, valamint fizikai és szellemi kompetenciavizsgálat végeznének a Baranya MGYK 100 munkatársának részvételével. A Pécsi Tudományegyetem a program végeztével módszertant állít össze, amely elősegít a Baranya MGYK szolgáltatási körében dolgozók egészségvédelmét, munkavégző képességük objektív meghatározását, behatárolását, valamint javaslatot tesz az egészségtudatos munkavégzés és a „kiégés” elleni prevenciós tevékenység témakörében. Az együttműködés további fontos hozadéka a pszichológus által vezetett „Burnout” tréningek megszervezése, a kollégák mentálhigiénés megsegítése.

Az intervenciós együttműködés ünnepélyes szerződéskötésére 2019. október 3-án került sor a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ könyvtárában. Az eseményen tiszteletét tette többek között Dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltségének igazgatója, Biró Andrea, a Baranya MGYK intézményvezetője, Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ Elnöke, valamint Dr. Tibold Antal, a PTE vezető főorvosa. A jelenlévők örömmel és nagy reményekkel fogadták az innovatív kezdeményezést, köszöntőjükben hangsúlyozták a projekt aktualitását és a gyermekvédelmi ágazat szempontjából kiemelt szerepét.

Képek az eseményről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük